A virágból hogyan lesz méz?

Nem csak Micimackó szereti a mézet, hanem mi emberek is, felnőttek és gyerekek egyaránt, és nem csupán finom, hanem egészséges is. Ezt mindannyian tudjuk. De miből, hogyan és ki készíti a mézet?

Erről is van némi fogalmunk: elsősorban tudjuk, hogy a szorgalmas méhek a méz mesterei, s hogy virágról virágra szállva gyűjtik a hozzávalót.

De mit? Mi az, amit gyűjtenek, és mi az, amiből valójában elkészül a méz?

/_f/erdekes/P5080031.JPG Már javában virágzik az akác

Kétfélét gyűjtenek, virágport és nektárt, a mézkészítéshez viszont csak az utóbbit, vagyis a nektárt használják fel.

De miért hagyják a virágok, hogy a méhek elvigyék a nektárt meg a virágport?

Nem csak, hogy hagyják, de még akarják is, hisz nagyon fontos számukra, hogy virágporuk egyik virágról a másikra kerüljön és megtörténjék a beporzás, ami a mag- és termésképződés alapfeltétele! Ezért a virágok díszbe öltöznek, csodálatosabbnál csodálatosabb színekben pompáznak, s még illatos nektárt is termelnek, hogy a méhecskéket magukhoz vonzzák.

A kis méhek pedig szorgosan gyűjtögetnek: virágport a hátsó lábukon lévő kosárba, nektárt pedig az úgynevezett mézgyomrukba.

/_f/erdekes/P6140036.JPG  Nemsokára a hárs is kiterjeszti illatát

Mindenki jól jár: a virágok esetében végbemegy a beporzás, a méhek pedig beszerzik táplálékukat, a méznek való nektárt, és a fehérjeforrásul szolgáló virágport.

A nektár lényegében vizes cukoroldat, rendszerint 25–50 százalék cukrot tartalmaz.

A méz készítésének egyik legfontosabb részét az képezi, hogy a kaptárban található belső munkásméhek az idősebb társaik által összegyűjtött nektárból elpárologtatják a felesleges vizet.

Az igazi méz akkor van készen, amikor víztartalma a 18% körüli értékre csökken és a méhek a levegőtől elzárva viaszfedéllel zárják le a mézes sejteket.

Az ember által történő mézszüretelést pergetésnek nevezzük,  utalva arra, hogy a lépeket (viaszkereteket) meg kell pörgetni ahhoz, hogy a méz kicsapódjon belőlük.

Ez röviden a méz készítésének a folyamata, s az édes mézért hálával tartozunk úgy a mézelő virágoknak, mint a szorgos kis méheknek, no, meg a hozzáértő méhészeknek is...

S hogy kinek melyik a kedvenc méze? Van akinek az akác, van akinek a hárs, van olyan is, aki a vegyes virágmézet szereti, aztán meg ott a finomabbnál finomabb egzotikus méz, mint például a citrusméz, a gesztenyeméz, a levendulaméz, a görög kakukkfűméz, s még sorolhatnánk...

/_f/erdekes/P6190004.JPG  A görög kakukkfűméz alapja, a "thimári"

Vajon Micimackónak melyik lehet a kedvence?

         SZAMÓCA események:
2018. május
HKSzCsPSzV
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
Szamóca Kiskertész Klub 2018
Május 26. 10.00 -től Bogyó és Babóca kertje helyek beteltek!
Május 26.  11.15-től Bogyó és Babóca kertje
Június 23. 10.00 és 11.15-től Virágmentés Pankával
Augusztus 18.
Augusztus 25.
Szeptember 22.
Október 13.
Október 27.
November 17.
December 1.

.

  Jelentkezés Szamóca Klub foglalkozásra:
Életkora év