A virágból hogyan lesz méz?

Nem csak Micimackó szereti a mézet, hanem mi emberek is, felnőttek és gyerekek egyaránt, és nem csupán finom, hanem egészséges is. Ezt mindannyian tudjuk. De miből, hogyan és ki készíti a mézet?

Erről is van némi fogalmunk: elsősorban tudjuk, hogy a szorgalmas méhek a méz mesterei, s hogy virágról virágra szállva gyűjtik a hozzávalót.

De mit? Mi az, amit gyűjtenek, és mi az, amiből valójában elkészül a méz?

/_f/erdekes/P5080031.JPG Már javában virágzik az akác

Kétfélét gyűjtenek, virágport és nektárt, a mézkészítéshez viszont csak az utóbbit, vagyis a nektárt használják fel.

De miért hagyják a virágok, hogy a méhek elvigyék a nektárt meg a virágport?

Nem csak, hogy hagyják, de még akarják is, hisz nagyon fontos számukra, hogy virágporuk egyik virágról a másikra kerüljön és megtörténjék a beporzás, ami a mag- és termésképződés alapfeltétele! Ezért a virágok díszbe öltöznek, csodálatosabbnál csodálatosabb színekben pompáznak, s még illatos nektárt is termelnek, hogy a méhecskéket magukhoz vonzzák.

A kis méhek pedig szorgosan gyűjtögetnek: virágport a hátsó lábukon lévő kosárba, nektárt pedig az úgynevezett mézgyomrukba.

/_f/erdekes/P6140036.JPG  Nemsokára a hárs is kiterjeszti illatát

Mindenki jól jár: a virágok esetében végbemegy a beporzás, a méhek pedig beszerzik táplálékukat, a méznek való nektárt, és a fehérjeforrásul szolgáló virágport.

A nektár lényegében vizes cukoroldat, rendszerint 25–50 százalék cukrot tartalmaz.

A méz készítésének egyik legfontosabb részét az képezi, hogy a kaptárban található belső munkásméhek az idősebb társaik által összegyűjtött nektárból elpárologtatják a felesleges vizet.

Az igazi méz akkor van készen, amikor víztartalma a 18% körüli értékre csökken és a méhek a levegőtől elzárva viaszfedéllel zárják le a mézes sejteket.

Az ember által történő mézszüretelést pergetésnek nevezzük,  utalva arra, hogy a lépeket (viaszkereteket) meg kell pörgetni ahhoz, hogy a méz kicsapódjon belőlük.

Ez röviden a méz készítésének a folyamata, s az édes mézért hálával tartozunk úgy a mézelő virágoknak, mint a szorgos kis méheknek, no, meg a hozzáértő méhészeknek is...

S hogy kinek melyik a kedvenc méze? Van akinek az akác, van akinek a hárs, van olyan is, aki a vegyes virágmézet szereti, aztán meg ott a finomabbnál finomabb egzotikus méz, mint például a citrusméz, a gesztenyeméz, a levendulaméz, a görög kakukkfűméz, s még sorolhatnánk...

/_f/erdekes/P6190004.JPG  A görög kakukkfűméz alapja, a "thimári"

Vajon Micimackónak melyik lehet a kedvence?

           

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, és kövessd Szamócát a Facebookon. vagy iratkozz fel hírlevelünkre. 
Osszátok meg velünk kertészkedős tapasztalataitokat, képeiket a saját kézzel nevelt növényekről, hogy követendő példát mutassatok kortársaitoknak, a SZAMÓCA KISKERTÉSZ CSOPORTBAN.
Várjuk képeiteket, kérdéseiteket. A kérdésekre igyekszünk mihamarabb válaszolni.
Jó kertészkedést! Szamóca

Gyerekeknek, felnötteknek kertészkedős termékek a Szamóca Boltban.

Hírlevélre feliratkozás:

         SZAMÓCA események:
2018. október
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
Szamóca Kiskertész Klub 2018
Szeptember 22. 10.00 és 11.15-től Szüret. Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack
Október 13. 11.15-től  Leves a kertből (nagy leves főzés a kert terméseiből)
Október 27. 10.00 és 11.15-től Mazsola és Tádé tökháza
November 17. 10.00 és 11.15-től
December 1. 10.00 és 11.15-től Moha és Páfrány
Időpontok és témák még változhatnak!

.

  Jelentkezés Szamóca Klub foglalkozásra:
Életkora év