Komposztálj velünk, ha iskolás vagy! - összefoglaló

 Lezajlott a Füvészkertért Alapítvány és a Szamóca Kiskertész Tanoda közös programja a  "Komposztálj velünk, ha iskolás vagy!”, mely a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával valósult meg.

A program előkészítési szakaszában az résztvevő osztályok kiválasztására rajz és esszépályázatot  írtunk ki. A pályázatot a legnagyobb országos pályázatfigyelő portálokon hirdettük (pályázatmenedzser, pályázatfigyelő, forrásfigyelő) elküldtük tankerületeknek és iskoláknak, valamint önkormányzati újságoknak, hírportáloknak.

A pályázatra nagyon sok szép, érdekes  alkotás érkezett, melyek tükrözik a komposztálás lényegét, folyamatát, és fontosságát. Rajzok, esszék és még installációk, művészeti alkotások is készültek. Az alkotások a honlapunkon: www.gyerekkertesz.hu oldalon megtekinthetőek.

A  osztályok egy gyakorlati kertészkedős/komposztálós foglalkozáson vettek részt a Füvészkertben, ahol megismerkednek a komposztkészítés folyamatával, fontosságával. Az elsajátított ismeretek ellenőrzésére, a foglalkozás végén egy kvízt töltöttek ki a résztvevő diákok./_f/programok/pgbg/komposztalostabla.jpg

 Az osztályok fogadása 2016. április 15, május 30. között előre egyeztetett időpontban történt.  A foglalkozás az ELTE Füvészkertben zajlott, ahol erre a célra három komposztáló keret került kialakításra.

A komposztálókhoz egy információs tábla lett kihelyezve, mely a résztvevő osztályok pályázatra beküldött alkotásaiból készült. A tábla tartalmazza a komposztkészítés alapszabályait: mit komposztálj, mit ne komposztálj, hogyan komposztálj, miért komposztálj és mire használhatod az elkészült komposztot. Az információs tábla állandó jelleggel, a Füvészkertben marad, ahogy a komposztálók is, így a látogatók körében is népszerűsíti a komposztálást, felhívja a figyelmet a komposztálás fontosságára./_f/programok/pgbg/P1160415.JPG

A komposztálós foglalkozás keretében a diákokkal első lépésként megbeszéltük, hogy ők mit tudnak a komposztálásról, van-e komposztáló az iskolában és ha van akkor mit is tesznek bele. Második lépésként kiválogattak egy kupac szemétnek tűnő tárgy közül azokat, amik komposztálhatóak (karton, papír, ágak, gyomok). Kosarakkal, vödrökkel felfegyverkezve, a komposztálók felé vezető úton összegyűjtöttek mindent, amiről azt gondolták, hogy bekerülhet a komposztba. A komposztálók felé vezető úton érintettünk olyan növényeket, mint a dió, hogy megbeszéljük, hogy a diófa levele komposztálható-e. A komposztálóknál megnéztük a kosarak tartalmát, amit gyűjtögettek, és megbeszéltük, hogy mit, és hogyan dobhatják be. Felaprítottak minden nagyobb gallyat, ágat, kartont, papírt és elkezdték rétegezni. Először bedobták a szénben gazdag barna réteget, melyre egy nitrogénben gazdag zöld réteg került. A komposztálókeretek a Füvészkert azon a részén lett elhelyezve, ahol eddig is komposztáltak már a Füvészkert dolgozói, így lehetőség volt a kész komposzt megtekintésére és rostálására. A diákok így minden folyamatot végigcsinálhattak: gyűjtöttek, aprítottak, rétegeztek, kevertek, rostáltak..

Megvizsgálták, hogy kik laknak a komposztban: földigiliszták, százlábúak… látták, hogy mennyire fontos, hogy a komposztáló érintkezzen a talajjal, hogy ezek a hasznos talajlakók beköltözhessenek, segítsenek a komposztkészítésben./_f/programok/pgbg/P1160497.JPG

A foglalkozás végén a kész komposztot termőfölddel keverték és magokat ültettek bele. Tőzegcserepekbe (ami ugyancsak lebomlik) zöldség és virág magokat ültettek, amiket hazavittek, hogy otthon neveljenek fel, hogy lássák saját munkájuk eredményét. Az interaktív foglalkozásról élményekkel, ismeretekkel és beültetett cserepekkel tértek haza. A diákok nagy élvezettel végeztek minden munkát. A nagy kedvenc a rostálás volt, melyért sorban álltak, de ugyanolyan lelkesedéssel aprítottak, rétegeztek, kevertek. A hazavitt növénykék gondozást igényelnek napi szinten. A növények ápolásával tovább él bennük a programon megszerzett élmény, tudás. Ha egész nyáron locsolgatja a virágot, vagy a futóbabot, biztos örökké emlékezni fog, hogy mire is használható a komposzt./_f/programok/pgbg/P1160627.JPG

A foglalkozás végén a diákok kitöltöttek egy kvízt, mely összefoglalta és ellenőrizte a megszerzett ismeretanyagot. A jól teljesítő osztályok oklevelet is kaptak, és megkapták a Füvészkertbe kihelyezett információs tábla nyomtatott változatát, melyet kitehetnek az osztály falára. Az információs tábla a komposztálási alapszabályokat tartalmazza. Az alapszabályok egyszerűek: fontos betartani, hogy mit lehet, és mit nem lehet komposztálni, aprítani kell (5 cm-nél nagyobb darabok ne kerüljenek a komposztba), rétegezni kell, keverni kell és nedvesen tartani.

 /_f/programok/pgbg/P1160620.JPG

 Néhány résztvevő osztály véleménye:

„A program nagyon jó volt, gyakorlatorientált-aminek a gyerekek szerves résztvevői voltak és ezt nagyon elvezték. A program végén a kis ajándék külön meglepetés volt. Köszönjük!!”Dr. Török Béla Óvoda, Ált. Isk, Spec. Szakisk.,EGYMI és Kollégium 7. osztály

„Nagyon jól éreztük magunkat a programon. Még egyszer nagyon szépen köszönjük, hogy ott lehettünk!Wesley Kincsei Ált. isk.

/_f/programok/pgbg/P1160603.JPG

„A 6.C osztályos tanulók rajzoltak a „Komposztálj Velünk” Szamóca tanoda által kiírt pályázatra.
A komposztálás folyamatát, illetve a komposztálható hulladékokat kellett megjeleníteni egy közös plakáton.
A nyeremény egy interaktív tanóra volt a Füvészkertben. Diákjaink lelkesen gyűjtögettek, daraboltak, szitáltak, rétegeztek, egyszóval, megtanultak komposztálni.
Végezetül a kész humuszba magokat ültettek, amit emlékül hazavihettek.
Nagyon hasznos gyakorlati óra volt, köszönjük! „ Molnár Ferenc Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

/_f/programok/pgbg/P1160631.JPG

         SZAMÓCA események:
2018. május
HKSzCsPSzV
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
Szamóca Kiskertész Klub 2018
Május 26. 10.00 -től Bogyó és Babóca kertje helyek beteltek!
Május 26.  11.15-től Bogyó és Babóca kertje
Június 23. 10.00 és 11.15-től Virágmentés Pankával
Augusztus 18.
Augusztus 25.
Szeptember 22.
Október 13.
Október 27.
November 17.
December 1.

.

  Jelentkezés Szamóca Klub foglalkozásra:
Életkora év