![Napos tájak lakomája [3]](/_f/erdekes/26996377_1399056850222876_108842603_n.jpg)
Napos tájak lakomája [3]
Datolyapartra utazás a Szamóca Kiskertész-tanodából! Hogy mi mindent lehet felkutatni, felfedezni, mi minden kóstolható meg a kiruccanás során, azt megtudhatja minden arra járó érdeklődő.
Az útra való készülődés során utánanéztünk egy s más datolyaparti ínyencségnek, melyeket nektek is sorra bemutattunk, bemutatunk: szó volt a csodálatos szentjánoskenyérről, a ropogós pisztáciáról, a zamatos fügéről és az ízletes maracujáról.
Mára maradt az illatos kávé, a fenséges kókusz és ráadásnak nem egyéb, mint maga a datolyaparti datolya!!!
Kezdjük az oly elterjedt kávéval, mely manapság csaknem minden felnőtt egyik kedvenc itala. Elkészítési módjának se szeri se száma, s a köré kapcsolódó fogyasztási szokások is tájanként változnak.
Na, de mi fán terem? És erre persze a válasz: természetesen kávéfán (vagy cserjén, ha a növény nem cseperedik fává)! Afrika trópusi és déli, valamint Ázsia trópusi vidékein őshonos, de ma már sok más, megfelelő éghajlatú vidéken termesztik világszerte.
A kávéfa (Coffea arabica vagy Coffea canephora) magvaiból, az úgynevezett kávébabból készül a már említett ital, az illatos kávé.
De sok munka adódik, míg a kávé itala elkészülhet.
A kávészemeket kézzel szüretelik, mert csak a piros, érett bogyókat lehet leszedni. Ezután azonnal tisztítják, szárítják, majd egy hántológép segítségével elválasztják a babszemeket a gyümölcs húsától.
A kávészemeket tovább tisztítják, válogatják. A feldolgozás utolsó fázisa a pörkölés. Ezután jöhet a darálás, és végül persze, a kávéfőzés.
Minél illatosabb, annál finomabb is a kávé!
…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
A kókuszdió a 30 m magasra is megnövő kókuszpálma (Cocos nucifera) termésének a magja! A kókuszpálma a Föld egyik legjelentősebb hasznos kultúrnövénye, valószínűleg az Indiai-óceán szigeteiről vagy az Ázsia és Ausztrália közt elterülő szigetcsoportról terjedt el. Lehetséges, hogy tengeráramlatok sodorták idegen partokra a kókuszdiót, ahol aztán csírát hajtott és megtelepedett, az viszont egészen biztos, hogy hajósok szállították a világ különböző tájaira, mint például Szindbád is, az Ezeregy éjszaka nagy utazója.
A tápláló, ízletes kókuszbélt frissen fogyasztják, vagy szárítva és reszelve. A zsiradékban gazdag bélből étkezési zsírt is préselnek. A kókusztej nem más, mint a vízbe áztatott majd kipréselt kókuszbél. A fiatal termések ízletes, édes üdítőitalt szolgáltatnak, az úgynevezett kókuszvizet.
Micsoda finom lakoma ez már egymagában!
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Hát még ha a datolyapálmán (Phoenix dactylifera) termő ízletes datolyát is hozzátesszük!
A datolyapálma eredete elvész a régvolt időkbe, ma már a világ számos trópusi, szubtrópusi vidékén megtelepedett és szabadon, valamint termesztésben is megtalálható. Ilyen tájék lehet Datolyapart is, Ruminiék kirándulóhelye.
Amellett, hogy ízletes, a datolya rendkívül tápláló és egészséges. Akárcsak a füge, az Ezeregyéjszaka egyik kedvelt csemegéje, a keleti világ édességeinek elmaradhatatlan hozzávalója.
Vajon mit jobb kóstolni? Friss gyümölcsöt, avagy szárítottat, netán datolyás linzert, datolyapudingot, kókuszos datolyagólyót... s sorolhatnánk a sok finomságot…
Egy biztos: kalandra hívnak a Füvészkertbe, a Szamóca Kiskertész-tanodába, tartsatok velük, ha Datolyapartot alaposabban meg szeretnétek ismerni!
Képek forrása:
http://www.sieberz.hu/termek/kavefa/
https://www.gettingstamped.com
A Napos tájak lakomája tudósítás Berg Juditnak a Pozsonyi Pagony kiadónál megjelent Utazás Datolyapartra című kötetének ihletésével jött létre, a Szamóca Kiskertész Tanoda e témában való gyerekkertész-foglalkozására.
Írta: EKW
Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, és kövessd Szamócát a Facebookon. vagy iratkozz fel hírlevelünkre.
Osszátok meg velünk kertészkedős tapasztalataitokat, képeiket a saját kézzel nevelt növényekről, hogy követendő példát mutassatok kortársaitoknak, a SZAMÓCA KISKERTÉSZ CSOPORTBAN.
Várjuk képeiteket, kérdéseiteket. A kérdésekre igyekszünk mihamarabb válaszolni.
Jó kertészkedést! Szamóca
Gyerekeknek, felnötteknek kertészkedős termékek a Szamóca Boltban.
Hírlevélre feliratkozás:

Körömvirág

3+1 tanács a kerti szegfű gondozásához

Minden amit a kaktuszok gondozásáról tudni érdemes

Jóbogyók és nem jóbogyók (mérgező és ehető bogyók)

Kell-e dió, fiú?

Eperfa

A természet kertjében

Virágzik a bodza

Olajág

Varázsolj virágos rétet!

Ültessünk csicsókát
![Napos tájak lakomája [2]](/img/transparent.png)
Napos tájak lakomája [2]
![Napos tájak lakomája [1]](/img/transparent.png)
Napos tájak lakomája [1]

Szerencsehozó növény- "Csillagrúd"

"Húsevő" avagy rovaremésztő növények

Zöld spagetti- vesszőkaktusz

Érdekességek orchideákról kis kertészeknek

Orchideák

"Húsevők" vagyis rovaremésztő növények gondozása

Papaja nevelési tanácsok

Sivatagi felfedező kis kertészek
Szamóca Kiskertész Klub a Füvészkertben
egyéni jelentkezőknek
Növényismeret, növényültetés, alkotás
Időpontok 2025
Télen BELTÉRI foglalkozásokat tartunk, a Tankert melletti üvegházban!
2025. március 8.szombat 10.00 és 11.15 Kikelet kereső
2025. március 22.szombat 10.00 és 11.15 Csicseriborsó, bab, lencse...
2025. április 12. szombat 10.00 és 11.15 Nyuszik kedvence
2025. április 26. szombat 10.00 és 11.15 Virágos kincskereső
Minden foglalkozásnak más tematikája lesz, más növényeket ültetünk!
Jegyek, bérletek vásárolhatóak a készlet erejéig.
A foglalkozásra jegyet csak a résztvevő gyerekeknek kell venni. A gyereket kísérő felnőttek belépőjegyet kell váltsanak a Füvészkertbe, a portán, a pénztárban.
Foglalkozás helyszíne: Szamóca Kiskertész Tanoda, ELTE Füvészkert.
A programok változhatnak!